Co je to koučování?

Zajímá Vás, co je to koučování a na jakých principech pracuje? Koučování je jedním z nástrojů rozvoje člověka. Pracuje především s Vaším myšlením a tím Vám umožňuje dostat se ze situace, kterou aktuálně prožíváte, tam, kam chcete.

Podstata koučování

Podstatou koučování je spolupráce dvou lidí – kouče a koučovaného. Kouč Vás podporuje při stanovování Vašich cílů a provází Vás na cestě k nim. Pomáhá Vám uvědomit si, jak pracujete, co byste se měli naučit, jak byste své chování měli změnit a proč, povzbuzuje Vás v růstu. Nicméně odpovědnost za určení, co bude cílem, za hledání cest k němu, i za dosažení konečného výsledku zůstává na Vás. Vy jste totiž expertem na své téma a víte nejlépe, co Vás vyhovuje a sedí. Je tedy na Vás rozhodnout se, jestli chcete prostřednictvím koučování získat více času pro sebe, zlepšit své vztahy, najít nové možnosti seberealizace, nebo něco jiného. Stejně tak je na Vás definovat, co konkrétně to ve Vašem případě znamená.

Základní formou spolupráce mezi koučem a koučovaným je dialog. Kouč klade otevřené otázky a poskytuje Vám prostor k přemýšlení, hledání a objevování možností a nových způsobů jednání. Tímto Vás vede k novým náhledům na situaci, k uvažování mimo zaběhnuté rámce, k hlubšímu pochopení tématu. Kouč Vám, na rozdíl od poradců, nenabízí hotová řešení. A většinou Vám ani neradí. A pokud už, tak radu nabízí jen jako jednu z možností, co by šlo, nevnucuje Vám ji. A proto jej na rozdíl od rodičů, partnerů a dalších osob, co to přece s Vámi myslí dobře, ani nenaštvete, když ji budete ignorovat. Možná Vás zaujme i to, že s koučem se nepitváte ve Vaší minulosti. Toho, co bylo, se sice můžete v hovoru dotknout, ale s cílem poučit se, načerpat energii a zdroje pro budoucnost. Díváte se společně třeba na to, jaké situace už jste zvládli, co se Vám povedlo a díky čemu.

Posun chce čas

Spolupráce s koučem není jednorázová hodinová záležitost. Většinou se kontrakt domlouvá alespoň na pět schůzek a mezi schůzkami bývají odstupy, obvykle 2–4 týdny. Důvod je jednoduchý – změna na úrovni myšlení chce čas, ale je trvalá. Vede ke zvýšení Vaší osobní efektivity a k rozvoji Vašich sociálních dovedností.


Pokud chcete vyzkoušet spolupráci s koučem, podívejte se na naši nabídku variant zaměření koučování. Více informací zde.