Vyčištění mysli: Jednoduchý trik, jak zvýšit produktivitu

Soustředění hraje klíčovou roli v naší osobní produktivitě. Když se na zadaný úkol koncentrujeme, pracujeme rychleji a efektivněji. Snáze hledáme řešení a daří se nám vyhnout se chybám způsobaných přehlédnutím některých detailů. Jenže, ne vždy se nám soustředit se daří. Občas bývá naše mysl roztěkaná, plná obav a starostí, a tak se nestále naše pozornost přesouvá od žádoucího plnění úkolu jinam. Proto se dnes s vámi chceme podělit o trik, který vám pomůže k vyčištění mysli od starostí a podpoří vaše soustředění.

Starosti a obavy si sepište

V hlavě nám víří milion myšlenek a soupeří o pozornost. Neustále si přehráváme proběhlou hádku, trápíme se kvůli něčemu, co se nám či kolem nás děje, či si v mysli vykreslujeme katastrofické scénáře toho, co by se mohlo přihodit. Tyto starosti nám ztěžují naši snahu soustředit se na složitý úkol. Znáte to? Pokud ano, zde je tip pro vás: vezměte si tužku a kus papíru. Každou starost nebo rušivou myšlenku, která vás napadne, se zapište. Pište tak dlouho, dokud všechno, co vás tíží, nedostanete z hlavy na papír.

Vyčištění mysli má terapeutický účinek

Sepsaní starostí má na naši mysl terapeutický účinek. Když sledujeme, jak se naše starosti a myšlenky na papíře formují do slov, odpoutáme se od pocitu sevření. Naše myšlenky se stávají konkrétnějšími a viditelnými. Tímto způsobem snižujeme i jejich emocionální náboj. Díky tomu získáváme potřebný odstup a vytváříme si nezbytný mentální prostor pro soustředění.

Následně obavy analyzujte

Jakmile máte své starosti sepsané, věnujte jim chvíli času a analyzujte je. Jsou tyto obavy reálné, nebo se stresujete něčím, co s největší pravděpodobně ani nenastane? Které katastrofické scénáře můžete ovlivnit a které jsou mimo vaši kontrolu? Vyžaduje něco z toho vaši okamžitou pozornost a akční kroky? Roztříděním myšlenek a stanovením priorit svých starostí získáte jasnější pohled na to, co si vaši pozornost skutečně zaslouží. Dokážeme posoudit situaci více z nadhledu a budete otevřenější k objevení nových perspektiv a řešení.

Závěrem

Vyčištění mysli díky sepsání obav má pozitivní vliv na soustředění, protože umožňuje uvolnění mentálního zatížení. Když máme jasnější přehled o tom, co nás trápí, můžeme snáze oddělit to podstatné od méně důležitého. V konečném důsledku si tak uvolníme kapacitu našeho mozku pro soustředění se na aktuální úkoly a získáme větší klid.

Chcete-li získat více tipů, jak podpořit svou koncentraci, nebo jak ještě jinak zlepšit svou osobní produktivitu a řízení času, podívejte se na náš videokurz Osvojte si pokročilé zásady time managementu.