Probuďte svou produktivitu: Zvládat výzvy vám mohou pomoci biorytmy

Produktivita hraje významnou roli v našem osobním i pracovním životě. Když jsme produktivní, dokážeme vykonávat více úkolů za kratší dobu. Vyšší produktivita přispívá také k růstu sebedůvěry a zvyšuje pocit osobního uspokojení. Proto usilovat o její zvýšení je výhodné. K maximalizaci našeho výkonu může přispět takové rozložení úkolů, které v průběhu dne využije přirozené výkonnostní cykly našeho těla (biorytmy, konkrétně cirkadiánní rytmus). A právě na to, jak využít biorytmy pro zvýšení produktivity, se v dnešním příspěvku podíváme.

Co jsou biorytmy

Biorytmy označují přirozené cykly fyzických, emocionálních a intelektuálních aktivit našeho těla. Tyto rytmy se mohou u jednotlivých lidí lišit. Ovlivňuje je totiž jak naše genetická výbyva, tak naše prostředí a každodenní rutina. Jejich pochopení nám však může pomoci naplánovat úkoly vhodným způsobem, a optimalizovat tak naši produktivitu.

Cirkadiánní rytmus je jeden z biorytmů. Trvá přibližně jeden den. Řídí například naši tělesnou teplotu, vylučování hormonů, nebo právě rytmus spánku a bdění. Způsobuje mimo jiné, že se během dne u každého z nás střídají fáze útlumu a čilosti

Jak využít náš cirkadiánní rytmus pro zvýšení produktivity

Cirkadiánní rytmus můžem využít mimo jiné právě pro zvýšení produktivity. Jak na to? Nejprve si ujasněte, zda jste ranní ptáče, nebo noční sova. Ranní ptáčata jsou lidé, kteří obvykle pociťují příliv energie brzy ráno a rádi chodí časně spát. Naopak, noční sovy jsou lidé, kteří mají tendenci být aktivní pozdě v noci a mají obtíže se brzkým vstáváním.

Ranní ptáčata by se měli řešení složitých úkolů věnovat ráno. Noční sovy mají naproti tomu biorytmus posunutý a obvykle dosahují vrchol výkonnosti později během dne. Takže skvělou volbou pro řešení náročných úkolů je pro ně odpoledne nebo večer. Všechno je to o načasování! Po chvíli experimentování a vnímání vlastních přílivů a poklesů energie, zjistíte, kdy máte energie nejvíce.

Pokud znáte své biorytmy, měli byste si podle nich plánovat své úkoly. Na náročních a komplexních úkolech byste měli pracovat právě tehdy, když cítíte vrchol své intelektuální aktivity. Větší množství energie vám pomůže snáze se vypořádat s náročnými úkoly a soustředěním na ně. To se následně promítne do vaší osobní spokojenosti a sebedůvěry. V období nízké koncentrace a energie se zaměřte na jednodušší a méně náročné úkoly.

Závěrem

Identifikování našeho optimálního času aktivit a práce nám výrazně pomůže zvýšit naši produktivitu. Plánování náročných úkolů či kreativní práce na dobu, kdy máte největší energii a soustředění, může skutečně mít zásadní vliv na naše výsledky. Optimalizace denní rutiny dle cirkadiánního rytmu nám pomáhá efektivně využívat energie a dosáhnout vyšší produktivity. Proto pojďme více využívat biorytmy pro zvýšení produktivity.

Chcete-li získat více tipů, jak podpořit svou koncentraci, nebo jak ještě jinak zlepšit svou osobní produktivitu a řízení času, podívejte se na náš videokurz Osvojte si pokročilé zásady time managementu.