Sebemotivace

Jak se motivovat

doc. Ing. Jana Matošková, Ph.D.

Ať už studujete, podnikáte, řídíte firmu nebo řešíte náročný úkol, stává se, že čas od času zažíváme pocit, že nám dochází energie. Hlavou se nám honí myšlenky jako „jsem unavený/á“, „už nemůžu“, „nemám sílu pokračovat“…. Chceme to vzdát. Nevěříme, že zvládneme jít dál. Nejpozději v ten okamžik musíme začít hledat, jak energii vytrvat zase získat. Chceme tu výzvu přece zvládnout.

Jak se motivovat

Možností, jak se motivovat, je celá řada. Pojďme se blíže podívat na tři naše oblíbené:

➡️ Připomeňte si, proč jste s danou aktivitou (podnikáním, studiem, …) začali. Co jste chtěli dokáza? O co usilujete? Proč jste do toho tenkrát šli? Snadno na to v návalu operativy a problémů zapomeneme. A opětovné nalezení našeho „proč“, nám může energii pokračovat vrátit.

➡️ Obklopte se lidmi, kteří Vás podporují. Vyhledejte jejich společnost, promluvte si s nimi, o tom, co Vás trápí. Ať už je to partner/partnerka, kamarádka, mentor, kouč, nebo někdo, kdo sdílí Vaše hodnoty a cíle, mohou Vám pomoci najít zpět sílu. Už jen to, že Vás vyslechnou Vám může pomoci srovnat si myšlenky. Nejednou Vám poskytnou nový náhled anebo Vás uklidní, že daný stav je normální. Jejich důvěra ve Vás pak může být silným motorem k další cestě.

➡️ Dopřejte si dostatek odpočinku. Může to vypadat jako luxus, něco, na co není čas. Nicméně změna prostředí, změna typu činnosti a chvíle relaxace Vám mohou přinést nejen novou motivaci, ale i nový pohled a kreativní řešení. Takže vyražte do přírody, za kulturou, nebo si odpočiňte s knížkou. Podle libosti. Hlavně na sebe nezapomínejte.

Jak se motivovat - tipy

Pokud dokážeme motivovat sami sebe, zvýší se nejen náš výkon, tvořivost, ale i naše sebedůvěra. Budeme mít ze sebe příjemný pocit. Držíme palce.

Další tipy, jak získat svou motivaci, můžete získat na našem webináři Poznejte svou motivaci anebo na workshopu Co lidem dodává energii a jak s tím pracovat.