Cíle stanovujme písemně

Stanovování cílů je klíčovou součástí dosahování úspěchu v jakékoli oblasti života. Přestože mnoho lidí si stanovuje cíle pouze v mysli, existuje mnoho výhod, když tyto cíle zaznamenáme písemně. Pojďmě se na ně podívat.

Proč stanovovat cíle v písemné podobě

Říká se, že sny se stávají cíli, jakmile jim dáme písemnou podobu. Ale proč je psaná forma cílů tak důležitá? Písemné cíle fungují jako kompas, který nás směruje k vytouženému cíli:

1. Jasnější směr cesty: Když si své cíle napíšeme, dáváme svému mozku jasný signál, po čem skutečně toužíme. Sepsáním aktivujeme soustředění a pozornost našeho mozku směrem k realizaci našich ambicí a mimoděk spustíme retikulární aktivační systém (RAS) – filtr, který nám pomáhá všímat si příležitostí a zdrojů relevantních pro naše cíle. Určitě už jste zažili, že dokud jste o něčem nevěděli, nevnímali jste to. Ale najednou, když jste na tento jev (například nemoc, životní situaci, výrobek) zaměřili pozornost, začal se objevovat všude kolem vás a informace o něm se k vám hrnuly. To je retikulární aktivační systém (RAS) v akci!

2. Snadnější překonání překážek: Napsaný cíl je jako svítící hvězda na obloze, která nám osvětluje cestu v náročných obdobích. Působí jako neustálá vizuální připomínka našich aspirací a podporuje naše odhodlání a vytrvalost. Kdykoliv začínáme ztrácet nadšení, můžeme se vrátit ke svému seznamu cílů a připomenout si, proč jsme se do toho pustili. Ve chvílích pochybností nebo neúspěchů nám písemné cíle pomáhají hledat kreativní řešení a posilují naše odhodlání pokračovat v cestě vpřed.

3. Pohodlnější vytváření plánu úspěchu: Tím, že své sny převedeme do slov, lehce je přeměníme na realizovatelné kroky a milníky. Komplexní cíle tak snadno rozdělíme do menších a naplánujeme postup k jejich dosažení. To nám pomůže identifikovat potřebné zdroje, získat správné dovednosti a navrhnout jasný plán. S písemným plánem v ruce můžeme směle směřovat ke své vizi úspěchu.

Závěrem

Psané cíle mají mnoho výhod. Pomáhají nám definovat jasnější směr, usnadňují plánování a poskytují nám motivaci. Proto je důležité pro náš úspěch si stanovené cíle zaznamenat písemně a pravidelně se k nim vracet.

Využijme tedy sílu psaného slova. Vezměte si propisku, najděte si klidné místo a sepište své sny a touhy na papír. Co od života chcete? A co mu chcete naopak nabídnout? Sledujte, jak vaše cíle formulací do slov ožívají a pohání vás vstříc budoucnosti, úspěchu a naplnění.

Chcete vědět o stanovování cílů a dalších zásadách pro řízení času více? Vyzkoušejte náš videokurz Ovládněte základy time managementu.