Obrázky v myšlenkových mapách

Myšlenkové mapy můžeme využít při psaní poznámek, plánování projektů a akcí, zachycení výstupů z porady, učení se či jako pomůcku při prezentování. Díky myšlenkovým mapám můžeme rozvíjet své dovednosti spojené s řešením problémů, kritickým myšlením i přicházet na nové nápady. Ostatně už jsme o nich na našem blogu v jednom z příspěvků psali. Pokud si tento příspěvek chcete připomenout, klikněte zde. V dnešním příspěvku chceme upozornit na jednu z bariér v našem mozku, která nás může zrazovat od využívání myšlenkových map v naší práci či soukromí.

Jedním z častých důvodů, proč lidé nepoužívají myšlenkové mapy při plánování a řešení problémů, je obava spojená s kreslením. Moc se nám do kreslení obrázků nechce. Připadá nám to dětinské či se bojíme, že se nám druzí budou smát, protože naše dílo nebude dokonalé. Často máme pocit, že prostě neumíme kreslit, a tak to raději ani nezkoušíme.

Jenže obrázky vnáší do myšlenkových map hravost, lehkost, podněcují kreativitu. Obrázky, ikonky a symboly podporují také naši schopnost si informace z myšlenkové mapy vybavit a budeme si tyto informace pamatovat déle. Účastníci našeho kurzu o myšlenkových mapách jsou toho ostatně důkazem. Po počáteční nedůvěře zvládají nakreslit ovečku i myšlenkovou mapu bez jediného slova.

Proto náš tip pro Vás je: Jděte do toho. Experimentujte a zkoušejte přidávat obrázky do Vašich myšlenkových map. Naše dílo přece nepůjde na výstavu. Chceme tam ty obrázky, symboly a ikonky mít, protože myšlenková mapa je pak zajímavější a víc si její tvorbu užijeme. Držíme Vám palce.

Chcete si myšlenkové mapování osvojit a naučit se je efektivně používat? Budeme rádi Vašim průvodcem. Napište nám na e-mail info@sdileniznalosti.cz anebo se přihlaste na náš workshop Myšlenkové mapy.